Alle verhalen

Stacks Image 166
Stacks Image 171
zoek
refresh

De wondereik en andere sprookjes: De molenaar

Er was eens een arme molenaar die zijn vrouw heel graag een cadeau wilde geven voor haar verjaardag. Hij werkte en spaarde hard, maar steeds kreeg hij pech waardoor al zijn spaargeld weer op was. Maar op een dag kreeg de molenaarsvrouw toch een pakje, wat zat erin? Een hoed? Een klok? Een jurk? De molenaar en zijn vrouw bleven cadeaus verzinnen en de ideeën werden steeds gekker. De twee hadden de grootste lol want uiteindelijk gaat het niet om de inhoud, maar om het gebaar.

Bekijk

Troon zoekt kroon: De 3 spinsters

Lies moet van haar moeder spinnen, maar ze houdt niet van spinnen. Wanneer de koning langskomt liegt haar moeder dat Lies alleen maar spint en niet wil ophouden. Er is veel vlas in het paleis en dus neemt de koning Lies mee. Als ze al het vlas spint dan mag ze trouwen met de zoon van de koning. Het meisje is ongelukkig want spinnen wil ze niet. Dan ziet Lies buiten drie vrouwen lopen... kunnen zij haar helpen?

Bekijk

De wondereik en andere sprookjes: Ballade van de dood

Er was eens een koning met slechts één vijand: de Dood. Hij laat de Dood opsluiten in een glazen kooi. Nog nooit was het volk zo gelukkig geweest, jaren en jaren vierde men feest. Maar een leven zonder einde is niet zo leuk als het lijkt. Na een periode van feesten en roekeloos gedrag, slaat de verveling toe. De Dood is onmisbaar, de Dood moet bevrijd worden. Maar wie durft dat te doen? Je bent dan immers zelf de klos.

Bekijk

Willewete. Dit is mijn huis

Wil je alles weten over wonen? In dit voorleesverhaal leer je meer over allerlei soorten huizen, van vroeger en nu, dichtbij en aan de andere kant van de wereld. Je leert ook hoe we huizen bouwen, welke kamers er zijn in een huis en hoe de dieren wonen. Wist jij trouwens dat je in een schoen kunt wonen?

Bekijk

Lam en Loebas in de moestuin

Lam maakt een moestuin. Ze zaait radijsjes en wiedt onkruid. Loebas vindt het maar niets. De radijsjes groeien traag en het onkruid veel te snel. Maar dan wordt Lam ziek. Kan Loebas haar tuintje nog redden?

Bekijk

Hoe Bij uit vliegen ging

Leila en Georgy zijn de beste vrienden. Op een mooie ochtend vliegt Leila ineens weg en neemt in haar vlucht per ongeluk de Bij met zich mee, helemaal naar zee. Georgy blijft alleen en verdrietig achter. Leila is niet zo’n heel goede vlieger en als ze in de problemen komt is daar gelukkig een duif die haar komt redden. Als ze eindelijk weer thuis is, blijkt Georgy haar te zijn gaan zoeken. Samen met Filiz de ezel schuilt ze in een hut tegen storm en regen en wacht wat komen gaat.

Bekijk

Marten & Oopjen maken zich mooi

In Marten en Oopjen maken zich mooi gaan Marten en Oopjen trouwen! En dan moeten ze er natuurlijk wel goed uit zien. Zo gaan ze allebei op pad om de sjiekste kleren te vinden. Oopjen wil telkens het mooiste van het mooiste. En Marten? Die wil het duurste van het duurste…

Bekijk

Willewete. Naar het museum

Wil je alles weten over het museum en wat er te beleven valt? In dit verhaal leer je meer over wie er allemaal werken en over soorten musea. Mag je een kunstwerk aanraken? Wat is een catalogus? Kun je in een museum ook iets anders doen dan kijken naar wat er tentoongesteld wordt? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord.

Bekijk

Het grote Rembrandt voorleesboek: Twee toeristen in de nacht

Schilderij: De staalmeesters

"Dirk was een geveltoerist. De hele dag slenterde hij door Amsterdam om aandachtig de gevels te bekijken. Maar geveltjes konden hem gestolen worden. Hij wilde alleen maar zien of er ergens een raampje openstond. Een raampje om door naar binnen te klimmen en alles te jatten wat duur was en draagbaar. Niet alleen geld of juwelen, maar ook zijden zakdoeken, Delfts Blauwe borden, een klein schilderijtje. Dirk was een kenner. Hij wist precies wat hij kon verkopen, voor hoeveel en aan wie."

Natuurlijk is er bij elk schilderij van Rembrandt een officieel, kunsthistorisch verhaal te vertellen, maar tot op de dag van vandaag nodigt hij ons uit onze eigen associaties te maken bij zijn schilderijen, etsen en tekeningen.

Bekijk

Het grote Rembrandt voorleesboek: Aan de rivier

Ets: De Omval

"We kusten en streelden en praatten zo zacht, ik dacht: dit gaat nooit meer voorbij, dit is voor altijd, de tijd staat hier stil, voor eeuwig, voor jou en voor mij. Maar toen kwam de dood, met zijn klauwen zo wit, en sleurde je mee in het zwart. De kleuren verdwenen: de kleur van je haar, van je ogen, je huid en je hart."

Natuurlijk is er bij elk schilderij van Rembrandt een officieel, kunsthistorisch verhaal te vertellen, maar tot op de dag van vandaag nodigt hij ons uit onze eigen associaties te maken bij zijn schilderijen, etsen en tekeningen.

Bekijk