Het is weer zomer! Je mag je zwempak weer uit de kast halen, de lekkerste ijsjes eten en genieten van de warme zon in je gezicht. Maar naast al dit zomerplezier is het ook belangrijk dat je blijft lezen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel kinderen in de zomer terugvallen in hun leesontwikkeling. En dat wil je natuurlijk niet! Daarom hebben we ook in De Voorleeshoek de zomer in onze bol. Na al het spelen op het strand of in het zwembad kan je heerlijk uitrusten met een leuk voorleesverhaal over de zomer. Met deze verhalen blijft het leesvermogen goed op peil en behoud je het leesplezier!

Wil je meelezen deze zomer, maar heb je nog geen abonnement?

Heb je een abonnement op de bibliotheek? Dan kun je gratis kijken! Klik hier om via de bibliotheek in te loggen.

Weekthema: zomer! Kom je vakantie vieren in De Voorleeshoek?

De zon schijnt! Dat betekent: zonnebril op, zwempak aan en een dikke laag zonnebrand op. Tijd om naar het strand te gaan of het opblaasbadje op te zetten in de tuin. Na het spelen staat De Voorleeshoek voor je klaar met de leukste voorleesverhalen over de zomer. Kies jouw favoriete verhaal over bijvoorbeeld waterfeestjes, treinreizen, op safari en nog veel meer!

Nieuw in De Voorleeshoek:


Waarom zomerlezen?

Als de zomervakantie begint hebben alle kinderen een drukke agenda. Ze zijn druk met zwemmen, spelen met vrienden en zandkastelen bouwen. Logisch, maar op deze manier blijft er weinig tijd over om te lezen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die tijdens de zomervakantie niet of nauwelijks lezen een terugval hebben in hun leesontwikkeling. Dit kan soms wel 1 á 2 AVI-niveaus omlaag gaan. En dat zou natuurlijk zonde zijn van al het harde werk. Ook vergroot zomerlezen de woordenschat en is bewezen dat hóren lezen, dóet lezen. Het is dus slim om in de zomervakantie wat tijd vrij te maken om te lezen en/of voor te lezen. Hoe je dat doet? Lees hieronder onze tips om de zomerleesdip te voorkomen.


Doe mee met Zomerlezen en download hier je eigen Lees-Mee-Lijst! 
Hoe voorkom je de zomerleesdip? We zetten het voor je op een rij in 6 stappen


Stap 1: Lees elke dag

En nee, elke dag twee uur met een boek voor je neus is niet nodig. Tien minuten per dag is vaak al genoeg, maar meer mag natuurlijk altijd! 

Stap 2: Kies boeken uit die jij leuk vindt

Zijn sprookjes het favoriete onderwerp? Of heb je autofans aan tafel zitten? Belangrijk is om een boek te kiezen die je kind leuk vindt om te lezen. Zo blijft het plezier in het lezen en worden het al snel de leukste minuten van de dag. Of kies een leuk kindertijdschrift of een strip in een stripboek. Lezen is overal.

Stap 3: Voorlezen

Hóren lezen, dóet lezen. Samen lezen is natuurlijk altijd gezelliger. Zo kan het kind luisteren en de woorden in zich opnemen. Ook kunnen ze af en toe een woordje meelezen en de illustraties bekijken. Ook kan je je kind laten voorlezen met de voorleesfilmpjes in De Voorleeshoek. Dit vergroot de woordenschat en het leesplezier!

Stap 4: Houd lezen leuk

Het allerbelangrijkste is om het lezen leuk te houden. Neem je tijd, geef de nodige complimentjes en bewaar je geduld als het moeilijker gaat. 

Stap 5: Streep je boeken af op jouw eigen Mijn Lees-Mee-Lijst!

Doe mee met het zomerlezen in De Voorleeshoek! Met de Mijn Lees-Mee-Lijst kan je de leukste zomerboeken laten voorlezen en afstrepen als je de voorleesfilmpjes gezien hebt. Check! Zomerlezen is een feestje.

Stap 6: Deel met ons hoe jij meedoet met zomerlezen en win mooie prijzen

Doe jij ook mee aan zomerlezen? Dan maak je kans op mooie prijzen. Gedurende de zomer komen er leuke winacties op onze socialmedia-kanalen. Hoe doe je mee?

1.    Maak een foto van jezelf terwijl je aan het lezen bent in de zon, hoe ver je al bent op je Mijn Lees-Mee-Lijst of hoe jij je leesontwikkeling op een andere manier bijhoudt.

2.    Tag ons op de socials: @devoorleeshoek en gebruik de hashtag #zomerlezen. Zo maak je kans om te winnen en wie weet verschijn je ook op onze socialpagina’s!

Houd onze kanalen in de gaten voor komende winacties!