Trrrrrrringggg! De schoolbel gaat bijna weer, de vakantie is voorbij. We smeren onze broodjes en pakken onze tassen weer in, want we mogen weer naar school! Wil je goed voorbereid naar zijn? Bekijk dan al onze tips hieronder voor zowel thuis als op school. Houd de pagina in de gaten, want we voegen regelmatig nieuwe tips toe.

We wensen je een fijn schooljaar toe! 


 De Voorleeshoek voor thuis:

Wil je ook goed voorbereid naar school, maar heb je nog geen abonnement?

Heb je een abonnement op de bibliotheek? Dan kun je gratis kijken! Klik hier om via de bibliotheek in te loggen.Leuke boekentips over school

Misschien ga je voor het eerst naar school, of loop je er al jaren rond. Het is toch elke keer weer spannend, een nieuw schooljaar. Hier verzamelen leuke boekentips om te zorgen dat je goed voorbereid naar school gaat! 
Klik op de cover, en kijk meteen het boek in De Voorleeshoek.
Milan gaat vandaag voor het eerst naar school. Hij zit bij juf Nele in de klas. De juf leest een mooi verhaal voor. Milan maakt snel vriendjes. Ze eten samen iets lekkers, spelen samen met de blokken en maken een mooie tekening. De eerste schooldag is snel om...
Micha Muis kan al lezen en wil het ook zijn vrienden graag leren. Als ze een kleine bosschool starten, merken ze dat ze allemaal iets van elkaar kunnen opsteken. Zo is leren pas écht leuk!
Ga jij al naar school? Wil je wel eens weten wat je er allemaal doet? Hoeveel kinderen zitten er in een klas? Mogen je huisdieren ook mee? Wat doet een juf of meester? En wat leer je er allemaal? Deze en vele andere vragen worden in dit verhaal beantwoord.
De eerste schooldag. Uppie is blij en opgewonden, maar hij voelt ook rare kriebels in zijn buik. Hij krijgt een nieuwe juf, een nieuw klaspop. Alles is nieuw. En er is zoveel lawaai! In de pauze wordt het Uppie even te veel...

De Voorleeshoek op school: hoe gebruik je De Voorleeshoek in de klas? We geven 5 tips!

Hoe kun je De Voorleeshoek gebruiken in je klas? Wij geven je vijf tips om na de vakantie aan de slag te gaan.

1. Lees mee met De Voorleeshoek

Laat kinderen met een boek, meelezen met de verhalen in De Voorleeshoek. Door zowel het boek te horen als mee te lezen, draagt dit bij aan woordenschat, taalbegrip en spelling.

2. Bespreek de muziek

Hebben de kinderen muziek gehoord tijdens het filmpje? Wat hoorden ze? Je kunt specifieke fragmenten herhalen, en de kinderen vragen wat de muziek bij ze oproept. Is het boze, of juist vrolijke muziek? Gaat het snel of langzaam? En wie van de personages uit het boek hoor je in de muziek?

3. Inzetten in de leeshoek

Zet De Voorleeshoek in in de leeshoek. Dit maakt het boek toegankelijk en laagdrempelig. 

4. Fruit eten of pauze

Lezen is leuk! Zet De Voorleeshoek dus ook in ter ontspanning voor de klas. Bijvoorbeeld tijdens de pauze of het fruithapje. Zo heb je als leraar ook meteen even echt pauze.

5. Stel vragen na afloop van het voorleesfilmpje

Je kunt verschillende vragen stellen aan de klas, om nog meer uit de voorleesfilmpjes te halen. Onze favoriete vragen hiervoor, zijn:

- Zet de video op pauze bij de cover: waar denk jij dat het verhaal over gaat?

- Zet het filmpje halverwege op pauze. Hoe denken de kinderen dat het af gaat lopen?

- Wie zou jij willen zijn in het verhaal? En waarom? 

- Wat vond je van het verhaal? En waarom? Dit daagt de kinderen uit om hun mening onder woorden te brengen. 

Jouw tips!

Heb je een leuke tip die hier nog niet tussen staat? We zien graag hoe jij De Voorleeshoek gebruikt! Stuur ons een mail of post het op Instagram of Facebook en tag @De Voorleeshoek en gebruik #backtoschool.


De Voorleeshoek op school: nu twee weken gratis!

De Voorleeshoek heeft ook abonnementen voor de hele school. Je kunt dat binnen de school kijken, met alle klassen. Ben je leraar en wil je De Voorleeshoek graag gebruiken in jouw lesaanbod? Probeer nu twee weken gratis!

Wil je thuis kijken naar De Voorleeshoek? Klik hier en probeer een maand gratis!
Ga goed voorbereid naar school! Hoe helpt De Voorleeshoek om jouw leesniveau op peil te houden?

Het kijken naar De Voorleeshoek is niet alleen leuk, het draagt ook bij aan leesbevordering. Hoe? Dat lees je hieronder. 

1. Zien lezen, doet lezen

Uit onderzoek blijkt dat zien lezen, doet lezen. Het vergroot dus aanzienlijk de kans dat je kind zelf een boek pakt, als het veel is voorgelezen. 

2. Voorlezen vergroot de woordenschat

Tijdens het voorlezen komen vaak veel nieuwe woorden langs dan je zelf zou gebruiken in je dagelijkse leven. Daarom groeit de woordenschat aanzienlijk als je regelmatig wordt voorgelezen.

3. Verhaalbegrip

Hoe meer je wordt voorgelezen, hoe groter het verhaalbegrip wordt bij kinderen. Door ze actief mee te nemen in verhalen, zullen ze dit sterker ontwikkelen. 

4. Herhaald voorlezen

Kinderen vinden het leuk om hetzelfde boek oneindig vaak voorgelezen te krijgen. De Voorleeshoek is hier een goede oplossing voor, je kunt de video zo vaak aanzetten als je maar wilt!