Blog geschreven door Majdouline Kaddam

Of je nu op school bent, of thuis voorgelezen wordt; voorlezen is enorm belangrijk. Het heeft enorm positief effect op de leesontwikkeling, vergroot de woordenschat en heeft nog veel meer voordelen. Welke dat zijn? Dit zijn de 5 voordelen van voorlezen. 

 •  Voorlezen stimuleert het inlevingsvermogen
  “Hoor je de vogels fluiten in de tuin?”, het klinkt net echt! Kinderen kunnen zich goed inleven in het verhaal als ze worden voorgelezen. Ook leren ze nieuwe omgevingen en situaties kennen, waar ze veel van leren. Zo worden ze ‘voorbereid’ op allerlei situaties. Handig dus!

 • Voorlezen versterkt de relatie tussen voorlezer en kind
  Voorlezen versterkt de relatie tussen jou en je kind. Het is niet alleen leuk om tijd door te brengen met je kind, door de gezamenlijke ervaring versterkt het voorlezen ook nog eens de relatie met jouw kind. Het kan bijvoorbeeld ook een goede start zijn voor een gesprek: praat met je kind over de onderwerpen die voorbij komen.

 • Voorlezen verhoogt de concentratie
  Als je televisie kijkt, komt er enorm veel op je af: snelle beelden en geluiden. Tijdens het voorlezen gebeurt er veel minder. Dit zorgt ervoor dat je wordt uitgedaagd om je beter te concentreren. Met ondersteuning van de beelden in het boek, kunnen kinderen helemaal opgaan in hun eigen fantasie.

 • Voorlezen vergroot de woordenschat
  Al vanaf het moment dat kinderen worden geboren, leren ze taal door te luisteren. In boeken komen steeds verschillende woorden voor, wat ervoor zorgt dat ze veel nieuwe woorden leren. Daarnaast horen ze hoe zinnen opgebouwd worden, wat weer een positief effect heeft op hun grammatica.

 • Voorlezen is leuk!
  Kinderen houden ervan om voorgelezen te worden. Dit moedigt ze aan om lezen als iets leuks en positiefs te ervaren. En je weet wat ze zeggen… Jong geleerd is oud gedaan! De kans dat ze hun leven lang blijven lezen, wordt vergroot.

Back to school

De Voorleeshoek gaat weer naar school en jij waarschijnlijk ook. Ben je alweer lekker aan het lezen? Met de Back to school actie kan je voorgelezen worden door de voorlezers uit De Voorleeshoek. Probeer nu de eerste maand gratis en daarna voor €4,95 per maand. De Voorleeshoek gebruiken in de klas? Kies voor een schoolabonnement met €100,- korting.

Laat ons weten wat jouw favoriete boek is op Instagram: @devoorleeshoek. Hier vind je ook leuke foto's, filmpjes, spellen en winacties rondom het thema Back to school. Zien we je daar?