Ook dit jaar hebben wij bij het prentenboek van het jaar 2022 ‘Maar eerst ving ik een monster’ muziek uitgezocht die je goed kan inzetten tijdens het voorlezen. Bekijk hier de volledige afspeellijst.

Zeker rond bedtijd gaan verhalen en muziek hand in hand. Er zijn dan ook ontzettend veel slaapliedjes gecomponeerd. De bekendste is waarschijnlijk de Lullaby van Brahms. Je hoort het vaak terug in een muziekmobiel waar kinderen naar kijken en luisteren als ze in de wieg liggen. 

Op het eerste gezicht is ‘Maar eerst ving ik een monster’ een heerlijk voorleesverhaal  voor het slapen gaan. Maar voorlopig zit slapen er nog niet in, want er moeten nog heel wat monsters gevangen worden!  Bij dit humoristische boek laten we zowel vrolijke als spannende muziek passeren. We hebben voor vele prenten muziek uitgekozen, dus tijd om aan de slag te gaan.

 • De klok laat zien dat het tijd is om lekker te gaan slapen. Nog één verhaaltje en dan de oogjes toe. Daarvoor beginnen we met muziek van Franz Joseph Haydn. Haydn heeft veel humor in zijn muziek. Deze keer laat hij allemaal verschillende klokken klinken in het 2e deel van zijn symfonie 101 in D majeur. Een goed begin voor het slapen gaan. Je kan de muziek gebruiken bij de introductie van het boek. Praat met je kind(eren) over naar bed gaan. Wanneer ga je slapen en wat doe je allemaal voor het slapen gaan? De muziek speelt zachtjes op de achtergrond.

 • We gaan beginnen met het voorleesverhaal. In het boek komt iedere keer terug dat het verhaal is afgelopen, omdat de monstervanger naar bed gaat. Hiervoor gebruiken we de vrolijke  Slavische dans nr 3 in A flat van Dvořák. Gebruik hiervoor alleen de muziek van 0:00-0:45. Lees de eerste bladzijde voor en laat de muziek zachtjes op de achtergrond doorspelen.

 • Door naar de volgende bladzijde! Het allereerste monster, dus tijd voor leuke en spannende muziek als je de bladzijde hebt voorgelezen: From the House of the Dead/ Act 2: Pantomima o Pekne mlyánrce van Leos Janácek (0:00-0:16 - zachtjes uitfaden).

 • Gelukkig nam een soldaat het monster mee, zodat de monstervanger lekker kan gaan slapen (geen muziek).

 • Maar het blijft niet bij één monster. In de muziek van Humperdinck hoor je hoe de monsters worden gevangen: Der Hexenritt (0:00 - uitfaden na bijv. 0:43). Het is een vrolijk en spannend nummer. Hoeveel monsters denk je dat er nog gevangen moeten worden? Zet de muziek zachtjes op de achtergrond en bespreek met de kinderen wat voor monsters er al zijn gevangen. Is het nu tijd om rustig te gaan slapen?

 • Gelukkig komt er een leger soldaten de monsters ophalen. Nu is het écht tijd om naar bed te gaan (geen muziek).

 • Oei, de soldaten zijn in monsters veranderd! Je hoort dit leger van monsters terug in deze muziek van Grieg: Lyric Pieces Book V, Op.54: No.3 March of the Trolls tot 0:58.

 • Op naar huis. De monsters zijn allemaal gevangen (geen muziek).

 • Maar alle monsters ontsnappen en nemen wraak!. Je hoort het allemaal terug in de spannende muziek van Manuel de Falla: El amor brujo, IMF 1: IV. El Apareicido - V. Danza del Terror.

 • De rollen zijn omgedraaid nu de monsters de monstervanger hebben gevangen. En het lijkt ook nog eens of het verhaal hier eindigt! Een spannend moment. We luisteren naar hetzelfde werk van Manuel de Falla, maar dan het 2e deel: Afternoon. Je kan er ook voor kiezen om het vorige muziekstuk zachter te zetten tijdens het voorlezen en hierna weer wat luider.

 • En dan is daar plotseling het einde van het verhaal. Toch bedtijd. Bespreek met je kind(eren) of dit echt wel het einde van het verhaal is. Hoe zou het mogelijk verder kunnen gaan? Zet langzaam het slaapliedje van Brahms op: Lullaby.

 • Op de volgende bladzijde laat je zachtjes het slaapliedje nog doorklinken terwijl je het verhaal verder leest.

 • Dan lees je dat ALLE monsters, de juf en de boze elfjes gevangen zijn (geen muziek).

 • Uiteindelijk ben je weer terug in de slaapkamer en speel je weer zachtjes de Slavische dans nr 3 in A flat van Dvořák af. Het is hetzelfde muziekstuk als aan het begin, dus dat betekent dat je zowel de muziek nog een keer kan afspelen als het verhaal weer van voor af aan kan gaan voorlezen.


Veel voorleesplezier gewenst!