Sinterklaas komt weer bijna aan in Nederland en wij zijn druk bezig met het monteren van de leukste Sinterklaasboeken. Zoals je wellicht al vaker hebt gehoord gebruiken wij altijd klassieke muziek bij de boeken. Voor de Sinterklaasfilmpjes wilden wij natuurlijk graag Sinterklaasmuziek gebruiken, dus gingen wij op onderzoek uit. Tijdens onze zoektocht kwamen wij erachter dat vele Sinterklaasliedjes zijn gebaseerd op klassieke muziek. We nemen je even mee in de wereld van de Sinterklaasmuziek.

De meeste Sinterklaasliedjes zijn geschreven door Katharina Leopold (1846-1914). Zij was dichteres, kinderboekenschrijfster en onderwijzeres. Zij schreef onder andere 'O, kom er eens kijken' en 'Hij komt, Hij komt, die lieve goede Sint.'

Maar waar komen de melodieën dan vandaan? We duiken terug in de tijd.

Serenade in D, K.250 'Haffner': 3. Menuetto

In dit werk hoor je 'Zie ginds komt de stoomboot' terug. Het is oorspronkelijk een serenade van W.A. Mozart. De tekst 'Zie ginds komt de stoomboot' is geschreven door Jan Schenkman en het is geschreven op de melodie van 'Im Märzen der Bauer'. Dit is een Duits volks/kinderliedje. Dit is waarschijnlijk weer gebaseerd op de serenade van Mozart.

O du lieber Augustin

Op naar het volgende liedje: Daar wordt aan de deur geklopt. Zeer herkenbaar en geschreven op de melodie van 'O du lieber Augustin'. Hier hoor je de variaties die  J.N. Hummel heeft gecomponeerd. Dat is al meer dan 300 jaar geleden!

Freut Euch Des Lebens

Op naar het derde Sinterklaasliedje: O, kom er eens kijken. H.G. Nägeli schreef al meer dan 300 jaar geleden deze melodie 'Freut Euch Des Lebens'. Katharina Leopold schreef de tekst voor dit Sinterklaaslied.

Fröhlicher Landmann

Een heel bekend Sinterklaasliedje dat aankomende zaterdag weer uit volle borst gezongen zal worden 'Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint'. Dit is een kinderliedje is geschreven door Katharina Leopold op de melodie van 'Fröhlicher Landmann' van R. Schumann (1848).