Met de start van de Kinderboekenweek kunnen kinderen en ouders in de asielzoekerscentra kijken naar de voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek. De voorleesfilmpjes zijn een mooie ingang om kennis te maken met de Nederlandse taal en kunnen als hulpmiddel dienen voor taalontwikkeling. 

Dankzij het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) hebben alle COA-opvanglocaties toegang tot de volledige catalogus van De Voorleeshoek. Elke week zullen er vier voorleesfilmpjes toegevoegd worden. Alle filmpjes zijn thema gebonden en dit biedt een mooie mogelijkheid om kinderen en ouders kennis te laten maken met Nederlandse thema’s zoals Sinterklaas, maar ook Koningsdag. 

Naast de voorleesfilmpjes zijn er ook afspeellijsten beschikbaar. Om de voorleesfilmpjes interactief te maken, zullen er aankomend jaar vijftien workshops gegeven worden over (interactief) voorlezen en zal er op verschillende locaties ook live voorgelezen worden door De Voorleeshoek. 

Woordvoerder van het COA Werner Van Bastelaar: ‘Door samen naar filmpjes te kijken, oefenen onze jongste bewoners en hun ouders samen de Nederlandse taal. Bovendien is het een leuke activiteit om samen te doen. Kinderen kunnen de filmpjes natuurlijk ook alleen kijken, maar we willen stimuleren dat de ouders meedoen. Ook omdat ze door de verhalen steeds meer over Nederland leren.’