Speciaal voor de Kinderboekenweek heeft De Voorleeshoek muziek uitgezocht dat heel goed past bij het prentenboek van de Kinderboekenweek ‘DROMER’. Bekijk hier de volledige afspeellijst. 

Wij nemen je mee in het verhaal met deze prachtige muziekstukken die jouw verhaal nog levendiger zullen gaan maken. Je kan ervoor kiezen om bij iedere pagina muziek te gebruiken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Wij hebben in ieder geval voor iedere prent een mooi muziekstuk uitgekozen.

  • Zet zachtjes het eerste muziekstuk Jeux D’eau aan van Maurice Ravel. Ravel is een componist uit de tijd van het impressionisme. Deze tijd ken je misschien ook wel van het schilderij van de waterlelies van Monet. Een muziekstuk waar je al heerlijk even kan wegdromen en wat een mooi begin is voor het boek. Bespreek met de muziek op de achtergrond de cover van het boek. Waar zal het over gaan?

  • We gaan beginnen met het voorleesverhaal. Kijk alvast met de kinderen naar de eerste pagina en zet zachtjes Recomposed by Max Richter op: Vivaldi – The Four Seasons. Lees de eerste bladzijde voor en laat de muziek zachtjes op de achtergrond doorspelen. Je hoort alle vogeltjes die in de lucht vliegen fluiten en de natuur die je op de prent ziet, kan je terug horen in de muziek.

  • Door naar de volgende bladzijde. Lees het verhaal voor en speel Ma mère l’oye, M.60: IV. Les entretiens de la Belle et de la Bête voor van Claude Debussy af nadat je de bladzijde hebt voorgelezen. Gebruik hiervoor de eerste minuut van het muziekstuk. Wat horen de kinderen in de muziek?

  • We lezen verder. Papa en Anton gaan een stukje wandelen. Bij deze wandeling kan je de 5e symfonie in B Flat, D.485: 2. Andante con moto van Franz Schubert aanzetten. Waar zouden ze het over kunnen hebben tijdens de wandeling?

  • Op de volgende bladzijde zijn papa en Anton in gesprek. We zijn allemaal verschillend en al die verschillende mensen kan je weer goed terug horen in de 4e symfonie in G Major: I. Bedächtig, nicht eilen van Gustav Mahler. Mahler was een componist die zijn symfonieën graag schreef in zijn zomerhuisje midden in de natuur. Je hoort dan ook vaak natuurelementen terug in zijn muziek, maar wat extra leuk is, is dat de muziek alle kanten op gaat. Dit eerste deel is heel vrolijk en past goed bij de gedachtes wat je later allemaal zou kunnen worden. Alles is mogelijk. Wat zou jij leuk vinden om later te gaan doen als je groot bent?

  • Tijd om weer te gaan dromen en de wereld vol avonturen in je hoofd te laten verschijnen. Dat gebeurt op de volgende pagina. Componist Maurice Ravel hebben we al een keer gehoord, maar dit prachtige muziekstuk mag niet ontbreken als we het hebben over dromen: Daphnis et Chloé, M.57, Pt.3: Part III: Lever du Joir. Lees de bladzijde voor en laat fantasiewereld in je hoofd maar beginnen.

  • En dan komen er vier prachtige pagina’s waar allemaal verschillende gedachten bij kunnen horen. En bij die verschillende gedachten horen ook weer verschillende muziekstukken. Wij hebben een aantal keuzes op een rijtje gezet die je hier allemaal voor kan gebruiken:
  • Anton is verzonken in zijn eigen wereld. Zijn vader vertelt hem over bijzondere kinderen die de wereld later mooier en vrolijker maken. Dat kan je weer terug horen in de muziek van Gabriel Fauré: Pavane, Op.50. Als je alleen het instrumentale deel wilt gebruiken, dan speel je het af tot 01:30.

  • Het is tijd om naar huis te gaan. Lees het verhaal verder door en we dwalen nog een keer mee met de gedachtes van Anton. De laatste gedachtes hoor je terug in muziek van Antonin Dvorák: Serenade for Strings in E, Op.22: 4. Larghetto (tot 02:20)

  • We zijn weer thuis. Tijd om het laatste stukje voor te lezen. Muziek uit de tijd van het impressionisme past zo mooi bij dit boek. Daarom eindigen we met een werk van Claude Debussy: Children’s Corner, L. 113: 1. Doctor Gradus ad Parnassum. Muziek waar je altijd bij kan dromen over later.

Veel voorleesplezier gewenst!