De Voorleeshoek wordt thuis op de bank massaal gebruikt, maar ook op school is voorlezen erg belangrijk. Door voor te lezen aan kinderen vergroot je bijvoorbeeld hun woordenschat en concentratie. Welke voordelen voorlezen nog meer heeft? Dat lees je hier. In deze blog geven wij 5 tips hoe je De Voorleeshoek kan gebruiken in de klas. Juffen en meesters, doen jullie mee?

1. Lees mee met De Voorleeshoek

Laat kinderen met een boek, meelezen met de verhalen in De Voorleeshoek. Door zowel het boek te horen als mee te lezen, draagt dit bij aan woordenschat, taalbegrip en spelling.

2. Bespreek de muziek

Hebben de kinderen muziek gehoord tijdens het filmpje? Wat hoorden ze? Je kunt specifieke fragmenten herhalen, en de kinderen vragen wat de muziek bij ze oproept. Is het boze, of juist vrolijke muziek? Gaat het snel of langzaam? En wie van de personages uit het boek hoor je in de muziek?

3. Inzetten in de leeshoek

Zet De Voorleeshoek in in de leeshoek. Dit maakt het boek toegankelijk en laagdrempelig. 

4. Fruit eten of pauze

Lezen is leuk! Zet De Voorleeshoek dus ook in ter ontspanning voor de klas. Bijvoorbeeld tijdens de pauze of het fruithapje. Zo heb je als leraar ook meteen even echt pauze.

5. Stel vragen na afloop van het voorleesfilmpje

Je kunt verschillende vragen stellen aan de klas, om nog meer uit de voorleesfilmpjes te halen. Onze favoriete vragen hiervoor, zijn:

- Zet de video op pauze bij de cover: waar denk jij dat het verhaal over gaat?

- Zet het filmpje halverwege op pauze. Hoe denken de kinderen dat het af gaat lopen?

- Wie zou jij willen zijn in het verhaal? En waarom? 

- Wat vond je van het verhaal? En waarom? Dit daagt de kinderen uit om hun mening onder woorden te brengen. 

Jouw tips!

Heb je een leuke tip die hier nog niet tussen staat? We zien graag hoe jij De Voorleeshoek gebruikt! Stuur ons een mail of post het op Instagram of Facebook en tag @devoorleeshoek en gebruik #devoorleeshoekopschool