We zitten allemaal weer thuis! Dat betekent dat we ook weer thuis lesgeven. Hoe deed je dat ook alweer? En welke tools kun je inzetten? Tijdens de vorige lockdown is De Voorleeshoek veel ingezet door scholen. Hier hebben we veel positieve reacties over ontvangen. Hoe jij De Voorleeshoek het best kunt gebruiken bij thuisonderwijs? We zetten het voor je op een rij!

Wil je De Voorleeshoek ook gratis gebruiken tijdens de lockdown? Sluit het Scholen dicht abonnement af!

1. Thema's

Het is winter, bijna Kerst, Oud en Nieuw, Valentijnsdag… Oké, we moeten niet te hard van stapel lopen, Valentijnsdag is pas over anderhalve maand. Maar je kunt De Voorleeshoek inzetten bij heel veel thema’s. Wist je dat kinderen ook meer plezier ervaren als er wordt gewerkt met thema’s? Maak daar gebruik van! Misschien dat school met thema’s werkt, dan kun je de voorleesfilmpjes daarop afstemmen. Anders kun je zelf bijvoorbeeld dag- of weekthema’s bedenken! 

Om met thema’s te werken, kun je de filmpjes op de website filteren. We hebben ook afspeellijsten van verschillende thema’s! 

2. Als ondersteuning bij (begrijpend) lezen

Staat er lezen op het programma vanuit school? Kijk of het boek ook in De Voorleeshoek staat en lees mee. Of stel als doel om elke dag een boekje te kijken in De Voorleeshoek. Vaak wordt De Voorleeshoek ook ingezet vanuit de school, informeer hiernaar bij de meester of juf! 

3. Leuke pauzes

Het is belangrijk om pauzes in te lassen tussen het schoolwerk door. Dan hoeven de kinderen even nergens anders aan te denken, en kunnen ze daarna vol frisse moed weer verder. Spreek bijvoorbeeld af dat aan het einde van elk uur 5 minuten gekeken mag worden, nemen ze meteen veel leesminuten mee! 

4. Als creatieve opdracht

De Voorleeshoek prikkelt de fantasie van kinderen! Je kunt je kinderen creatieve opdrachten geven. Laat ze bijvoorbeeld een tekening maken bij het voorgelezen verhaal, of praat met ze over de muziek onder de verhalen. Ook kan een creatieve opdracht zijn om de hoofdpersoon te knutselen of het verhaal na te vertellen.

5. Heerlijk wegdromen in de kerstvakantie!

Wat is nou leuker dan ongemerkt je vaardigheden stimuleren? Doe dit vooral tijdens de kerstvakantie. Je kunt voor het slapen een voorleesfilmpje bekijken of gezellig samen onder de kerstboom! Zo houd je - ook tijdens de kerstvakantie- het leesniveau op peil. De Voorleeshoek biedt meer dan 700 voorleesfilmpjes aan! Dus voor ieder kind staat er wel iets leuks tussen. 


Wist je dat…

1. Voorlezen de woordenschat vergroot?
2. Voorlezen de fantasie stimuleert?
3. Voorlezen het concentratievermogen verbetert?
4. Voorlezen het inlevingsvermogen verbetert?
5. Voorlezen de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid stimuleert?

Wil je De Voorleeshoek gebruiken tijdens de lockdown? Sluit het Scholen dicht abonnement af!