Blog geschreven door Majdouline Kaddam

Op schoot bij de juf of nog eentje voor het slapen gaan in bed: voorlezen is van alle tijd, en het is enorm belangrijk. Tijdens het wegdromen bij de mooiste verhalen, heeft voorgelezen worden een enorm positief effect op je ontwikkeling. Hoe dat werkt? Dit zijn de 5 voordelen van voorlezen.

 •  Voorlezen stimuleert het inlevingsvermogen
  “Hoor je de vogels fluiten in de tuin?”, het klinkt net echt! Kinderen kunnen zich goed inleven in het verhaal als ze worden voorgelezen. Ook leren ze nieuwe omgevingen en situaties kennen, waar ze veel van leren. Zo worden ze ‘voorbereid’ op allerlei situaties. Handig dus!

 • Voorlezen versterkt de relatie tussen voorlezer en kind
  Voorlezen versterkt de relatie tussen jou en je kind. Het is niet alleen leuk om tijd door te brengen met je kind, door de gezamenlijke ervaring versterkt het voorlezen ook nog eens de relatie met jouw kind. Het kan bijvoorbeeld ook een goede start zijn voor een gesprek: praat met je kind over de onderwerpen die voorbij komen.

 • Voorlezen verhoogt de concentratie
  Als je televisie kijkt, komt er enorm veel op je af: snelle beelden en geluiden. Tijdens het voorlezen gebeurt er veel minder. Dit zorgt ervoor dat je wordt uitgedaagd om je beter te concentreren. Met ondersteuning van de beelden in het boek, kunnen kinderen helemaal opgaan in hun eigen fantasie.

 • Voorlezen vergroot de woordenschat
  Al vanaf het moment dat kinderen worden geboren, leren ze taal door te luisteren. In boeken komen steeds verschillende woorden voor, wat ervoor zorgt dat ze veel nieuwe woorden leren. Daarnaast horen ze hoe zinnen opgebouwd worden, wat weer een positief effect heeft op hun grammatica.

 • Voorlezen is leuk!
  Kinderen houden ervan om voorgelezen te worden. Dit moedigt ze aan om lezen als iets leuks en positiefs te ervaren. En je weet wat ze zeggen… Jong geleerd is oud gedaan! De kans dat ze hun leven lang blijven lezen, wordt vergroot.


Welke boeken lees jij graag voor?
Tijdens de Nationale Voorleesdagen dagen we iedereen uit om elke dag om 10 uur 10 minuten voor te lezen. Doe je mee?

Wij trappen woensdag 20 januari de week af met het voorleesontbijt met Anouk! (live op Instagram) en je ziet elke dag om 10 uur een nieuw voorleesfilmpje, gratis op onze homepage.